Over het algemeen zijn er twee soorten verlijming, starre en elastische verlijming, in functie van de gekozen lijm:

Starre verlijming

Starre verlijming is de traditionele manier die we allemaal kennen. De lijm wordt op het oppervlak van de ondergronden aangebracht die vervolgens worden samengeperst en, na seconden tot enkele uren, zijn de twee voorwerpen sterk en stevig bevestigd.

De lijmlaag tussen de voorwerpen is dun en hard. Belasting, stress en beweging worden direct overgedragen. Starre verlijming wordt aanbevolen bij het verlijmen van zeer vergelijkbare materialen die niet zijn onderworpen aan cyclische stress. Klassieke starre lijmen zijn op water- of solventbasis alsook harde epoxylijmen.

Elastische verlijming

Elastische verlijming is de geavanceerde manier van verlijmen. De lijm wordt aangebracht in rillen of dotten op de ondergronden die vervolgens voorzichtig tegen elkaar worden gedrukt, waardoor een dikkere laag lijm tussen de voorwerpen achterblijft. Na enkele uren tot dagen zijn de dikke lagen uitgehard en worden de voorwerpen elastisch verbonden.

De lijm is een tussenmateriaal tussen de ondergronden en kan spanning en beweging opvangen. Elastische lijmen zijn in het algemeen reactieve lijmen en hebben daarom ook een betere en bredere hechting.

Met elastische verlijming:

  • Zeer verschillende materialen kunnen worden verbonden, omdat de lijm de beweging die afkomstig is van de verschillende thermische uitzettingscoëfficiënten of vochtuitzetting compenseert en vervorming van het materiaal voorkomt.
  • Het risico van oppervlaktemoeheid van ondergronden die worden blootgesteld aan cyclische stress zoals trillingen kan aanzienlijk worden verlaagd.
  • Voorwerpen kunnen duurzaam en betrouwbaar buiten worden verlijmen, omdat de elastische lijmen ook als afdichtingsmiddel fungeren en de verslechtering van het hechtvlak voorkomen.

Technologie

Ons gamma bestaat uit de volgende technologieën:

Technologie

Eigenschappen

Voordelen      

Nadelen

Silaan gemodificeerd polymeer (SMP)                              

Elastische verlijming

Uitharding door polymerisatie (reactief)

Breed hechtspectrum

Groot aanpassingsbereik bijv. snelle lijmen

Goede weerbestendigheid

Geen vrije monomeer

Kan aangebracht worden op ruwe oppervlakken

  -

Polyurethaan (PU)

Elastische verlijming

Uitharding door polymerisatie (reactief)

Goede hechting op beton en metselwerk

Hoge treksterkte

Bijna geen krimp

Goede weerbestendigheid

Kan aangebracht worden op ruwe oppervlakken

Vrije monomeer