De tijdelijke mechanische bevestiging van de voorwerpen tijdens de uitharding was een cruciaal nadeel van bouwverlijming. Tijdelijke bevestigingen zijn een ondersteuning die de voorwerpen op hun plaats houdt tijdens de uitharding van de lijm. Vaak worden er tapes, latten of spijkers gebruikt. Ze betekenen meer werk en moeten worden verwijderd.

  • Lijmen met hoge hechting hebben geen tijdelijke bevestiging nodig omdat ze in hun niet-uitgeharde staat sterk genoeg zijn om de voorwerpen op hun plaats te houden totdat het materiaal volledig is uitgehard.
  • Om zware voorwerpen zonder tijdelijke bevestiging te verlijmen is een lijm met hoge hechting vereist. Deze hoogviskeuze lijmen worden over het algemeen aangebracht door een V-spuitmond in rupsen met intervallen van enkele centimeters.
  • Voor lichtere objecten is minder initiële hechting vereist en zijn de lijmen gemakkelijker aan te brengen dan de viskeuze lijmen met hoge hechting.
  • Na het samenvoegen van de voorwerpen met hoge hechting lijmen, kunnen de voorwerpen nog steeds een beetje worden verschoven en aangepast gedurende een bepaalde tijd. Ondanks de initiële bevestiging worden de voorwerpen niet verlijmd totdat de lijm volledig is uitgehard.

Zware voorwerpen hebben een lijm met hoge hechting nodig die ze op hun plaats houdt tijdens het uitharden van de lijm.

Lichtere voorwerpen kunnen ook verlijmd worden met lijmen met geringe hechting.