Projectomschrijving

Residentie LYS is gelegen op een topligging in centrum Gent en omvat 312 appartementen, 90 garages en 108 staanplaatsen. Het gebouw dateert van 1977 en ondergaat een grondige renovatie waaronder 5.500 m² balkons. Het gaat over een totaalrenovatie waarbij zowel de oude tegels, chape en balkonneuzen werden verwijderd en de balkons voorzien werden van een nieuw duurzaam waterdichtingssysteem.

Projectvoorwaarden

Een doeltreffende en langdurende bescherming van de balkons tegen carbonatatie van het beton, chloride-aantasting van de wapening en waterindringing was noodzakelijk.

Sika oplossing

Nadat de nieuwe balkonneuzen werden aangestort door middel van     een structurele herstel-/gietmortel werd een nieuwe hellingsdekvloer met Sika ViscoBond®, voor de verbetering van de hecht- en druksterkte, aangebracht. Daarop werd het vloeibare waterdichtingssysteem Sika® Balcony Premium System toegepast. Dit is een 100% betrouwbaar balkonrenovatiesysteem dat werkt met een unieke MTC (Moisture Triggered Chemistry) technologie waarbij de vloeibare coating de luchtvochtigheid gebruikt om het uithardingsproces in gang te zetten zonder te gaan opschuimen.

Tijdens het uithardingsproces is er geen reactie met vocht. Bijgevolg zal de coating onmiddellijk na het toepassen regenvast zijn, wat een groot voordeel is in het regenachtige België. Dit hoogkwalitatief systeem bestaat uit 2 coatinglagen Sikafloor®-405 versterkt met Sika® Reemat Premium, een niet-geweven glasvezelmat die zich gemakkelijk rond details laat vormen. Deze naadloze, scheuroverbruggende oplossing laat een volledige integratie van dilatatievoegen, afvoerputjes en doorvoerpijpen toe zonder overlappingen of naden waardoor de kans op waterinfiltratie nihil is.

Tevens maakt Sika gebruik van PU-coatings waardoor deze ademend en waterdampdoorlatend zijn en zo ingesloten vocht kan ontsnappen zonder blaasvorming. Het is dé doeltreffende bescherming tegen alle weersinvloeden, betonrot, carbonatatie en degradatie.

Als afwerking werd gekozen voor tegels die werden verlijmd met Sika® Tile Adhesive met ATG-goedkeuring en opgevoegd met SikaCeram® LargeGrout, een cementgebonden voegmortel met beperkte wateropslorping.

De totale balkonbescherming van Sika bestaat erin dat ook de plafonds worden behandeld zodat ook langs deze weg geen aantasting van het beton kan plaatsvinden. Bij dit project werden de plafonds eerst voorzien van een nieuwe uitvlaklaag met Sika Monotop®-723 N. Daarop werd de hoog-elastische, scheuroverbruggende en damp-open coating Sikagard® Monolastex toegepast.

Participanten project
Bouwheer: Syndx (De Muyt) - VME Residentie LYS
Studiebureau: Bureau voor Expertise en Architectuur bvba
Controlebureau: Borms Technics bvba
Uitvoerder: IBT nv
Leverancier: Sika Belgium nv